ЗДРАВЕ

Европейската агенция по лекарствата подкрепи поставянето на бустерна доза от ваксината на Пфайзер срещу новите подварианти

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча днес поставянето на бустерни дози от ваксините срещу КОВИД-19, предназначени да се борят с вариантите на Омикрон БА.4/5, дни след като одобри бустерни дози, срещу по-стария подвариант БA.1, съобщи Ройтерс.

Последната препоръка е да се използва така наречената двувалентна ваксина, разработена от Пфайзер/Бионтех, която е насочена както срещу БA.4/5, така и срещу първоначалния щам, появил се в Китай през декември 2019 година.

Съществуващите коронавирусни ваксини осигуряват добра защита срещу хоспитализация и смърт, но тяхната ефективност беше намалена с еволюцията на вируса.

По-рано този месец EMA одобри актуализираните ваксини BA.1 на Пфайзер и Модерна.

Представители на ЕС през последните месеци показаха, че са готови първоначално да използват дози, насочени срещу по-стария подвариант БA.1, като се има предвид, че разработката на тези, насочени специално към по-новите подварианти БA.4/5 на Омикрон, не е толкова напреднала.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ

Новините Днес

Related Articles

Back to top button