България

В Скопие бе подписан протоколът на Смесената експертна комисия за изграждане на ГКПП Струмяни-Берово

След двудневното заседание в Скопие на Смесената експертна комисия за нов общ международен пътен граничен пункт и пътна връзка, който ще свързва община Струмяни на територията на Република България и община Берово на територията на Република Северна Македония, беше подписан протоколът от работата ѝ. С това започва и конкретната работа по същинското проектиране и изграждането на ГКПП между двете държави.

От българска страна протоколът бе подписан от Милен Обретенов, директор на Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“, а от страна на Северна Македония от Якуб Реджепи, директор на Дирекция „Международно право и консулски въпроси“ към Министерството на външните работи.

„Уточнихме основните технически характеристики на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, необходимата инфраструктура. Бенефициент от българска страна е Областна управа Благоевград, а от страна на Северна Македония – Агенция Митници. Вече можем да започнем същинската работа по изграждането на ГКПП Струмяни-Берово”, каза за БТА областният управител на Благоевград Николай Шушков, на когото с решение на Министерския съвет са възложени ангажиментите по проектирането и изграждането на пункта от българска страна.

Пунктът ще е предназначен само за превозни средства до 3,5 тона, а строителството на ГКПП „Струмяни-Берово“ ще бъде финансирано с над 10 млн. евро от управляваната от МРРБ програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония 2021-2027 г.

„Следващата ни работна среща ще се проведе през октомври, като домакин ще бъде Областна управа Благоевград, а на нея ще бъдат представени и конкретните проекти за реконструкция на пункта от страна на Северна Македония и изграждането му от българска страна, както и изграждането на 7 км отсечка от с. Раздол до бъдещия граничен пункт. Този четвърти пункт между България и Република Северна Македония е необходим и важен за хората и от двете страни на границата и България показва воля след толкова години на очакване той да бъде отворен”, каза за БТА областният управител на Благоевград Николай Шушков, който преди заседанието, заедно с Тони Якимовски, представител на Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави, проведе протоколна среща с архиепископа на Православната църква в Северна Македония Стефан.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button