СВЯТ

Украйна: Кремъл настойчиво иска възобновяване на преговорите

Украинският вицепремиер Олга Стефанишина заяви, че през последните дни Русия настойчиво е предлагала на Украйна да бъдат възобновени мирните преговори, предаде Би Би Си, цитирана от Faktor.bg.

„Имаше публични и непублични опити от различни групи официални руски представители“ – заяви Стефанишина интервю за телевизионния канал France-24..

По думите й Украйна никога не е зачерквала преговорите, но с оглед на тежестта на военните престъпления, които Русия и извършила и продължава да извършва на украинска земя, лостовете за преговори са различни от тези през февруари.

Тя смята, че сега руснаците предлагат преговори, за да спрат настъплението на украинските войски. През последните дни в Харковска област ВСУ освободиха над 300 населени места в Харковска, сред които стратегически важните Изюм и Балаклея.

„Няма да участваме в този сценарий. Надяваме се заедно с нашите партньори да съумеем да осъществим нашия военен и дипломатически дневен ред и ще бъдем готови за преговори когато моментът е подходящ за Украйна.“ – отбеляза Стефанишина.

Тя поясни, че в сегашната ситуация е необходима деокупация на украинските територии.

„И след това ще сме готови за преговори, които ще се основават не на руските ултиматуми, а на нещо, което ще позволи не само да приключим войната, но и да предотвратим следваща война на наша земя, след като Русия възстанови резервите си.“ – заключи Олга Стефанишина.

Наскоро министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров също засегна темата, като заяви, че Русия не се е отказала от преговорите, но не пропусна да отправи заплаха към Украйна: „Тези, които отказват (да преговарят – б.р.), трябва да са наясно, че колкото повече отлагат този процес, толкова по-трудно ще им бъде да се договорят с нас.“

По-рано днес Ройтерс съобщи, че в началото на инвазията е имало постигната сделка между преговорните екипи на двете страни, но руският президент Владимир Путин я е отхвърлил и е предпочел да разшири целите си в Украйна с настояване за нови анексии.

Превод Faktor.bg

Епицентър

Related Articles

Back to top button