България

Нинова обнадеждена: ИТН ще подкрепят закона за КПКОНПИ и Рашков за шеф на комисията

Законът за КПКОНПИ влиза в зала и ще бъде приет, ИТН ще го подкрепят.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова Изявле след срещата с ИТН. 

Колегите от ИТН приемат програмата ни като база за съставяне на правителство. Няма качествени различия, уточни Нинова. 

Те предложиха приемливи допълнения, които са добри като Закона за лична помощ, подвижна медицинска помощ, Закон за радио и телевизия. Те ще ги представят писмено, за да ги обсъдим с другите партии“, уточни тя.

Представихме на ИТН желанието на ПП да гарантираме трайно антикорупционното мнозинство чрез приемане закона за КПКОНПИ. Те се съгласиха. Днес ще стартира законът на първо четене и ще е подкрпен от тях. Другата седмица ще влезе в залата и ще е подкрепен“, каза Нинова.

Относно кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ от ИТН пожелаха време да обсъдят кандидатурата. Те не поставиха червена линия пред името му“, заяви тя.

И добави: „Рашков е доказал с действията си, че може да се бори с корупция и престъпност. Ако има нарушения, има органи, които да се произнесат. Ние гледаме качества на човека и действията му“.

Запитана за номинацията на Асен Василев за премиер, Нинова каза: „Малко по-добре тръгват нещата, но нека не избързваме с оценки. Процесът ще е сериозен. На втори етап от преговори ще обсъдим структури на МС. Днес сме по-обнадеждени от вчера. Другите три партии като автори на програмата се подписват безусловно. Другата добра новина е, че законът за КПКОНПИ стартира“.

Трудната ни задача е да намерим общото съгласие. Ако се стигне до разногласие на персоналния състав, ще търсим съгласие, ще даваме предложения, ще обсъждаме. Ако не успеем, отиваме на избори“, заключи тя.

Тя обави, че в понеделник няма да представи кандидат за премиер на президента, тъй като консултациите за съставяне на правителство няма да са приключили.

Другата седмица ще се проведе втори кръг на консултации между четирите партии, в който се очаква се обсъдят състава и структурата на Министерския съвет и да бъде излъчен кандидат-премиер. Чак след това БСП ще отиде при Радев, за да представи номинацията му. Това се очаква да стане в началото на август.

БСП провежда разговори за съставяне на правителство в рамките на третия проучвателен мандат. 

Утре след обяд е срещата им с ДБ.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button