СВЯТ

Ердоган изнерви Путин – накара го да го чака 40 секунди прав пред медиите (Видео)

Интересен щрих беляза разговорите в Техеран на Реджеп Тайип Ердоган с руския лидер Владимир Путин – президентът на Турция остави Путин да чака близо минута, преди да пристигне на срещата. Това постави руския му колега в непривичната роля на чакащ, при положение, че подобни политически тактики обичайно са запазена марка на самия Путин.

Действията на Ердоган предизвикаха серия тълкувания в конвенционалните и социалните медии – някои предположиха, че това е отмъщение на турския лидер заради подобно отношение към него в Кремъл преди две години, а други видяха в него свидетелство за голямата промяна, настъпила след руската инвазия в Украйна.

Дали пък изоставяйки руския президент в неловка самота пред камерите, Ердоган не е целял да открои позицията, в която неведнъж е казвал, че е поставена собствената му страна – изоставена сама да се справя със заплахите от съседна Сирия?

През март 2020 г. по време на друга среща в Москва на Путин и Ердоган за Сирия руският лидер накара турския гост да чака почти две минути, преди да се яви за разговора, в разрез с дипломатическите практики. Мнозина тогава се опитаха да разгадаят посланието, което руският лидер е искал да предаде на колегата си от Турция с това отношение, но имаше и такива, които омаловажиха случая, като обясниха, че Путин закъснява за почти всички срещи, а рекорд държи разговор с Меркел, за който руснакът закъснял цели четири часа.

Някои спекулират, че закъснението на Путин при срещи с международни лидери е калибрирана психологическа атака. Тя датира още от ранните години на неговото президентство. Путин закъсня с 14 минути за кралицата през 2003 г., а година по-рано накара родителите на деца, загинали в самолетна катастрофа, да чакат на гробище два часа.

Путин се появи с час закъснение на срещата си с папа Франциск във Ватикана през юни 2015 г. През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп беше накаран да чака 45 минути преди насрочената среща на върха в Хелзинки с руския президент.

Ангела Меркел е била оставена да чака четири часа и 15 минути за среща с Путин през 2014 г., докато Виктор Янукович, когато беше украински президент, веднъж чака четири часа, преди да седне на една маса с руския лидер.

Ердоган ръководи усилията за посредничество в опита да се отблокират тоновете украинско зърно, което чака да напусне пристанищата. Турция, която е държава-членка на НАТО, носи специална отговорност съгласно конвенцията от Монтрьо от 1936 г. за морския трафик, влизащ в Черно море.

Предложението на Анкара е Русия да позволи на украинските кораби със зърно да напуснат Одеса по определени маршрути, стига да бъдат направени проверки дали корабите не носят оръжие.

Въпреки че Путин похвали турския лидер за посредничеството в преговорите, като каза, че е постигнат известен напредък, той беше по-малко впечатлен от амбициите на Ердоган да изгради буферна зона на юг от турско-сирийската граница. Ердоган твърди, че буферната зона ще предпази Турция от атаките на сирийските кюрди и твърди, че „не е възможно да се очаква Турция да седи безучастна и настрана от този проблем“.

Срещата Ердоган-Путин преди две години бе ознаменувана със споразумение за прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб, където нарастване на насилието доведе до прогонването на хиляди хора от домовете им и изправи Москва и Анкара пред пряка конфронтация. Не е ясно какви ще са резултатите от вчерашната среща в Техеран, проведена на фона на планове на Турция за нова военна операция срещу кюрдските бойци в Северна Сирия, която, както изглежда, не среща одобрението на главните играчи в региона.    

Именно борбата с терористите в Сирия беше акцентът, който турският президент Реджеп Тайип Ердоган се постара да постави по време на вчерашните си разговори в Техеран с президентите на Русия и Иран. Проправителственият в. „Сабах“ отбелязва, че Ердоган е изпратил много ясно послание на тристранната среща в Техеран: „Ще ликвидираме огнищата на злото от Сирия“. Той е подчертал, че Тал Рифат и Манбидж са се превърнали в леговище на терористи и „е дошло времето“ тези градове да бъдат прочистени от кюрдските сили, под чийто контрол се намират.

Епицентър

Related Articles

Back to top button