СВЯТ

Мицкоски се озъби на Борисов и Радев: Няма да коленичим!

Скандално изявление даде премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски в отговор на настояванията на президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Скопие да изпълнява Договора между двете страни, пише „Епицентър“.

Мицкоски нарече западната част на България Пиринска Македония, и обяви, че у нас има има македонско малцинство.

Президентът Радев по-рано заяви, че маските са паднали, защото най-големия страх на властите в Скопие са да признаят самото съществуване на думите „българин“ и „българско“.

А Борисов изтъкна, че ако Договорът не се спазва, то властите в Скопие не биха могли да разчитат на подкрепата партия ГЕРБ за европейския път на РСМ.

„Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Мисля, че подобни послания са част от Средновековието, но в съвременна Европа, през XXI век да има политици като Радев… Готов съм да седна и с двамата. Пожелавам на Борисов да направи правителство, защото ние идваме от Европейската народна партия.

Относно договора за добросъседство Мицкоски казва, че той трябва да се спазва и от двете страни.

Мина времето, когато тук имахме сервилни и превили гръбнаци политици, които коленичиха и подписваха всичко, което им се слагаше на масата. 

Аз съм за спазването на договореностите, това е двупосочна улица, аз съм за изграждането на приятелства със съседите, съседите са факт и не можем да избягаме от този факт, аз съм за изграждането на мостове, но и за взаимното уважение.

Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме взаимно уважение, не е добросъседство, ако едната страна се унижава, а другата се радва. Това не е добросъседство, а срамота“, каза още Мицкоски, 

Той отново припомни решения на Съда по правата на човека в Страсбург за съществуването на македонско малцинство в България.

„Така че днес имаме един безспорен факт чрез потвърждение от Съда по правата на човека в Страсбург, а това е, че в България има македонско малцинство.

Издадени са 14 присъди от Съда по правата на човека, че в България има македонско малцинство, чието право да се организира в неправителствена организация, да не е в Конституцията, в неправителствена организация, за съжаление при такъв тип политици като г-н Радев е отречено.

„Ние като държава от началото на 40-те години на миналия век, ние признаваме малцинствата и не оспорваме правото на нашите съграждани, които се чувстват българи и да се декларират като такива и това е факт.

Но да видим сега какво се случи в историята с източната ни съседка. И ако се върнете към 40-те години и видите данните от преброяванията, които са правени през този период и началото на 50-те години, ще видите, че няколкостотин хиляди граждани в източната ни съседка се декларират като македонци. 

В края на 40-те години на миналия век десетки учители от Македония, в Западна България, в Пиринския край на Македония, преподават на македонците на македонски език, за македонска история, за македонски обичаи, организират се театрални представления, които тогава българските власти благодарение че се провеждат такива политики, това право се заличава и премахва и се създава разочарование и тиха асимилация на македонците в западната част на България, в Пиринска Македония и е жалко, че това продължава и в 21 век“, каза новоизбраният министър-председател.

Той добави, че е необходимо да се намери общо решение с България.

„Призовавам за добросъседски отношения на двупосочна улица, за съвместно намиране на решение, защото ние като добри съседи трябва да обсъждаме, на базата на аргументи и факти, а не да политизираме това и да го свеждаме до низки страсти, този народ направи много за европейското бъдеще и очаквам Европа да върне на тази нация и тази страна“, добави Мицкоски.

Припомняме думите на Радев: „Днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата югозападна съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в Република Северна Македония (РСМ).

Това е политика насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети със консенсус от всички държави-членки на ЕС, срещу поетите от РСМ международни ангажименти и срещу собствените й граждани, които заявиха ясно подкрепата си за европейското развитие на страната”.

И на Борисов: “Договорите, особено международни и втъкани в преговорната рамка на ЕС, се спазва. Всякакви интерпретации не са добри за колегите от Северна Македония. Без нашата подкрепа и тази на Гърция, РСМ нямат шанс за ЕС. Сега нека да са отговорни. Както са получили нашата подкрепа, сега не могат да разчитат на нея”.

Документът засяга вписването на българите в Конституцията на Северна Македония, за да може страната да бъде приета в ЕС.

Related Articles

Back to top button