Общество

Страна от ЕС предаде ракети Patriot и танкове Leopard на Украйна

Втората партида зенитни ракети Patriot с голям обсег от Испания вече пристигна в Украйна. Както пише El Mundo, позовавайки се на правителствени източници, първата партида помощ е доставена в края на април.

На среща в Рамщайн на 25 май министърът на отбраната Маргарита Роблес нарече ракетите част от „важна пратка“ помощ, доставена през юни.

Освен това Украйна е получила бойни танкове Leopard, различни видове боеприпаси, включително 155 мм артилерийски оръдия, системи за защита от безпилотни апарати, оптико-електронни системи за наблюдение и проследяване и дистанционни оръжейни кули.

Трябва да се спомене, че Испания предоставя икономическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна от началото на войната. Украинската армия е получила от испанците различни ракети, бронетранспортьори, бойни танкове, гаубици и други видове оръжия.

В края на май украинският президент Владимир Зеленски се срещна с испанския премиер Педро Санчес в Мадрид. Те подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, което включва предоставянето на Украйна на един милиард евро военна помощ тази година.

Превод и редакция

Related Articles

Back to top button