Общество

Военен преврат в Боливия

снимка pexels 

Военен преврат се осъществява в момента в Боливия, предаде Ройтерс, като описа, че танк разбива портала на президентския дворец в столицата Ла Пас, а въоръжени военнослужещи нахлуват в сградата. 

По-рано днес президентът на Боливия Луис Арсе заподозря военен преврат поради „необичайна мобилизация“ на някои военни подразделения в Ла Пас, а бившият президент на южноамериканската страна Ево Моралес на свой ред е обвинил в заговор главнокомандващия местната армия генерал Хуан Хосе Сунига.

Струпване на тежко въоръжени военнослужещи и бронирани бойни машини е забелязано на централния площад „Мурильо“ в Ла Пас, отбелязва агенцията, цитирани и от БТА. 

„Тримата началници на въоръжените сили дойдоха да изразят своето безпокойство.

Ще има ново правителство, със сигурност нещата ще се променят. Страната ни не може повече да продължава по този начин. Засега обаче признаваме президента Арсе за върховен главнокомандващ“, заяви Сунига пред местен телевизионен канал, цитиран от Ройтерс.

Моралес, който публично се разграничи от някогашния си политически съмишленик Арсе, обвини Сунига в подготовка на държавен преврат посредством въоръжените сили и призова за общонационална стачка и блокада на главните пътища в страната. „Няма да позволим армията да подкопава демокрацията и да сплашва народа“, заяви бившият президент на Боливия.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че „Европейския съюз осъжда всеки опит за нарушаване на конституционния ред в Боливия и за сваляне на демократично избраното правителство“.

Related Articles

Back to top button