БИЗНЕС

Чудо невиждано се случва със заемите за жилища

Банките отпускат рекордно евтини жилищни кредити, показват данните на БНБ. През месец май средният размер на лихвите по отпуснатите нови заеми на домакинствата за покупка на къщи и апартаменти е 2,51%.

Това е намаление с 0,09% спрямо същия месец на миналата година, а спрямо предходния месец има незначително увеличение.

Но по-точният измерител за цената на кредитите е годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата влизат и всички такси на банката по отпускане на заемите.

През месец май средният размер на ГПР по жилищните кредити е 2,8%.

Цената на ипотечните заеми не е била по-ниска от месец октомври 2022 г. насам. Спрямо месец май миналата година цената на жилищните кредити е намаляла с 0,07%. Това показва, че сега е изключително изгодно да бъдат купувани имоти с банкови кредити, коментират брокери и финансисти.

Данните на БНБ показват, че домакинствата се възползват от изгодните условия по заемите. През месец май общият размер на отпуснатите нови жилищни кредити е 786,7 млн. лв. Това е ръст с 31,5% спрямо същия месец на миналата година.

За разлика от жилищните кредити, които са по-евтини спрямо миналата година, при потребителските заеми има минимално увеличение на ГПР.

През май цената на отпуснатите нови потребителски кредити за домакинствата е 9,67%, което е с 0,5% повече спрямо същия месец на миналата година. Голяма част от тези заеми също са свързани с дома – предназначени са за ремонти или за покупка на мебели и домакински уреди.

Лихвите по новите депозити на граждани в евро през месец май нарастват както спрямо същия месец на миналата година, така и спрямо предходния месец и достигат средно 1,41%.

Това показва, че хората все по-често избират банки с по-високи лихви за спестяванията си в евро. При левовите депозити ситуацията е малко по-различна – средната лихва по новите левови депозити е само 0,76%, или наполовина по-ниска от тази по евровите влогове.

Related Articles

Back to top button