СВЯТ

Светът настръхна от тази заплаха на Иран към Израел

Иран предупреди, че „всички съпротивителни фронтове“, обединение на Иран и регионалните му съюзници, ще се изправят срещу Израел, ако той атакува Ливан.

Коментарът на иранската мисия в Ню Йорк идва с опасенията за по-широка регионална война, включваща Израел и подкрепяното от Иран ливанско движение Хизбула. От началото на войната в Ивицата Газа двете страни водят почти ежедневна размяна на огън.

През този месец те се засилиха, като се добави и войнствената реторика от двете страни.

Израелските военни заявиха, че плановете за офанзива в Ливан са били „одобрени и потвърдени“, което накара Хизбула да отговори, че при пълномащабен конфликт няма да бъде пощадена нито една част от Израел.

В публикация в социалната медийна платформа X иранската мисия заяви, че „смята за психологическа война пропагандата на ционисткия режим за намерение да нападне Ливан“.

Но, допълва тя, „ако той предприеме пълномащабна военна агресия, ще последва унищожителна война“. Всички варианти, включително пълното участие на всички съпротивителни фронтове, са на масата“.

Войната в Газа започна през октомври, когато палестински бойци от Хамас нападнаха южен Израел.

Иран, който подкрепя Хамас, похвали нападението като успех, но отрече да е участвал в него.

Наред с атаките на Хизбула срещу Северен Израел, подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен многократно са нанасяли удари по търговски кораби в района на Червено море, което според тях е акт на солидарност с палестинците.

Иран подкрепя и други групировки в региона. 

Related Articles

Back to top button