БИЗНЕС

Bloomberg: AI вече нарушава глобалните енергийни системи

Умишлено предизвиканият бум в технологиите за изкуствен интелект води до невъобразимо обогатяване за няколко лица и отделни технологични компании. На този фон лобистите на новата мода за AI крият, че това хоби ще струва твърде скъпо на човечеството и нанася вреди още сега.

Цели зелени площи и гори се изсичат за центрове за данни. Много професионалисти в различни индустрии губят работата си поради технологии, които дават съмнителни резултати, а нарушаването на авторските права върху AI се превърна в ежедневие.

Bloomberg пише и за други сериозни опасности на новомодната бизнес идея.

Процесът на въвеждане на AI навлезе в безкраен порочен кръг – изгражданите центрове за данни подхранват интереса към технологията и изискват изграждането на още повече клъстери за обработка на данни. И така в един кръгоравт.

Всичко това води до безумна свръхконсумация на електроенергия и парников ефект (отделяне на топлина, отнета от оборудването). 

Например, средно малък център за данни с площ от 10 хиляди квадратни метра консумира толкова енергия, колкото 30 хиляди къщи в Съединените щати.

Предвижда се в Америка центровете за данни да използват 8% от общото генерирано електричество до 2030 г. спрямо 3% през 2022 г., според Goldman Sachs.

Този процес е описан като „ръст на електроенергията, различен от всичко, което се вижда в едно поколение“. 

В световен мащаб повече от 7000 центъра за данни са изградени или са в различни етапи на развитие спрямо 3600 през 2015 г.

Тези колосални клиенти на електрическите мрежи са в състояние да консумират общо 508 TWh електроенергия годишно, ако работят непрекъснато.

Това е повече от общото годишно производство на електроенергия на Италия или Австралия.

Очаква се до 2034 г. потреблението на енергия в глобалния център за данни да надхвърли 1580 TWh, приблизително колкото в цяла Индия. 

С други думи, AI технологиите, чиято значимост и „важност“ все още са под въпрос (с изключение на бизнеса на отделни компании и получаването на свръхпечалби) и не могат да бъдат обяснени конкретно от никого, дори от разработчиците, разрушават глобалната енергийна система на човечеството, нарушава климатичните планове и се превърна в самоцел.

Необузданото придържане към модата се отразява на макроикономиката, енергетиката и планирането на бъдещето на човечеството, разбира се, не в по-добра посока.

Related Articles

Back to top button