ЗДРАВЕ

Как се вади КЪРЛЕЖ? Това всеки трябва да го знае!

Ако откриете забит в тялото си кърлеж, много вероятно е да се притесните, а дори и да изпаднете в паника. Желателно е да запазите спокойствие и да действате разумно.

В днешната статия ще ви споделим какво трябва да направите, ако откриете този паразит, забит в тялото ви.

Какво да направим, ако открием кърлеж, забит в тялото ни?

Най-разумно би било да посетите медицинско заведение и специалист да премахне кърлежа от тялото ви. Ако обаче нямате такава възможност, то от вас се изисква да бъдете максимално внимателни и да действате колкото се може по-бързо. Желателно е да премахнете кърлежа от тялото си с помощта на пинсета. Ако неприятелят е на повърхността, може да го отстраните и с ръка, но задължително трябва да си сложите ръкавица, защото няма как да сте сигурни дали не е носител на болести и зарази.

 

Когато го отстранявате, не го въртете в която и да е посока, а го издърпвайте постепенно. Ако въртите кърлежът в посока, обратна на часовниковата стрелка, не е изключено да разкъсате тялото му и част от него да остане в кожата. Това може да доведе до хирургична намеса.

Имайте предвид, че колкото и внимателни да сте при ваденето на кърлеж, мястото, в което е бил забит, започва да се зачервява, след като сте го отстранили.

 

Когато се уверите, че кърлежът е премахнат, задължително дезинфекцирайте мястото. За целта може да ползвате спирт, йод или друг вид дезинфектант, който ви се намира под ръка. Изваденият кърлеж не трябва да се мачка. Изгорете го или го поставете в спирт.

Около месец след ухапването е добре да следите дали няма някакви локални прояви, като зачервяване, болка, подуване или друго.

Надяваме се да сме ви били полезни и ако ви се наложи да вадите кърлеж в бъдеще, вече ще знаете как трябва да процедирате, така че да избегнете рисковете за здравето си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button